Clash of the titans - Part II
- Liselotte Verfaillie
- 17 feb 2021
- 2 minuten om te lezen

Na de geslaagde battle tussen Merlot en Cabernet Sauvignon, kon een battle tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay uiteraard niet uitblijven.
Van deze witte druiven wordt wereldwijd wijn gemaakt: zowel in Oude wereld wijnlanden als in Nieuwe wereld wijnlanden, zowel in warm klimaat als in koudere regio's. Het terroir en klimaat hebben op beide druiven een invloed, maar onder dat alles blijven ze elk hun eigenheid behouden.
Sauvignon Blanc is typisch een strakke wijn. Wil je ervaren wat een strakke wijn is, bijt dan eens in een citroen. De wijn wordt meestal gemaakt in roestvrij stalen vaten, om de fruit aroma's ten volle te laten floreren. Een Sauvignon Blanc uit een koelere regio, heeft aroma's van citrus en herbale aroma's, zoals groene asperge. Een Sauvignon Blanc uit warme regio's, blijft die citrusaroma's houden, maar daarnaast ruik je ook tropisch fruit. Sauvignon Blanc is een 'salad in a glass': de frisse, groene aroma's passen heel goed samen met slaatjes, een echte zomerwijn.
Chardonnay is een vollere wijn, die voelt minder strak in de mond. In koelere regio's wordt Chardonnay vaak gefermenteerd en gerijpt op hout: dit geeft aroma's van boter of room, en getoaste of rokerige aroma's. In warmere landen, willen ze de tropische fruit aroma's behouden en wordt de wijn enkel gerijpt op hout, om een vol karakter te geven aan de wijn. Chardonnay is een perfecte begeleider van gerechten met wit vlees.
In tegenstelling tot Merlot en Cabernet Sauvignon, vinden we Sauvignon Blanc en Chardonnay zelden samen in een blend terug. Het is ook niet evident om 1 domein te vinden die de beide druiven teelt. We vallen voor deze DIY dus terug op wijnen van Chili.
Wil je alle tips voor een DIY battle nog even op een rijtje: je vindt ze hier. Laat ons weten wat jullie ervaringen zijn. En zoals altijd: als je iets wil uitgetest zien: wij doen het graag :-) @wine_this_up @vinophily #winethisup
Commenti